Szárazanyagok a bojligyártásban 4.
|
A teljesség igénye nélkül, szeretnénk bemutatni néhány, a bojlikészítés során felhasználható, száraz összetevőt. Természetesen ezen anyagok egyike sem nélkülözhetetlen, ugyanakkor jelentős részük használata célszerű ahhoz, hogy egy remek minőségű alapmixet készíthessünk. Fontos megjegyezni, hogy nem létezik olyan bázismix, mely bármilyen körülmények között jelesre vizsgázna.
Mielőtt megpróbáljuk elkészíteni alapmixünket, fontos megismerni, illetve ismerni az alapvető összetevők paramétereit. A különböző lisztek nagyon változatos belső értékekkel bírnak, vagyis mások az erényeik. Természetes nem szükséges minden összetevő felhasználása, csak az a fontos, hogy a felhasználtak jól kiegészítsék egymást. Nem is olyan régen még én is azt vallottam, hogy minél több jó minőségű szárazanyagot tartalmaz alapmixünk, annál jobb lesz a bojlink. Nos, a tapasztalat viszont ezt a nézetet nem igazolta. A helyzet az, hogy az egyszerűség egyre több esetben bizonyított. Mivel igen sok anyagról van szó (közülük több, nem is szerezhető be hazánkban), több részben fogjuk bemutatni őket, illetve legfontosabb tulajdonságaikat.
A cikk első része itt olvasható
A cikk második része itt olvasható
A cikk harmadik része itt olvasható
Tigrismogyoró liszt
Az utóbbi évek sláger csalijából készült liszt, egy kiváló szárazanyag. A kivételes természetes illata és édes aromája, nagyon vonzó a pontyok és amurok számára. Nagyon gazdag zsírban és cukrokban. Kiválóan passzol az őrölt madáreledelhez, mert mindkét anyag, különleges természetes íz harmóniával rendelkezik. Ha krémes csalit szeretnénk készíteni, akkor kihagyhatatlan.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-25%
Fehérje 12-15%
Zsír 20%
Só és egyéb ásványi anyagok -
Szén-hidrát 50-55%
Amerikai mogyoró liszt
Hazánkban nem, de számos európai országban az egyik legelterjedtebb lisztféle. A madáreledeles mixek egyik legfontosabb alkotórésze. Magyarországon, liszt formájában nehezen lelhető fel, de ha találunk, akkor feltétlenül vásároljunk belőle, mert aromája, fehérje és zsírtartalma egyedülálló. Egyebek mellett rendkívül gazdag természetes olajokban.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-20%
Fehérje 40%
Zsír 40-50%
Só és egyéb ásványi anyagok 3-4%
Szén-hidrát 7-8%
Csicseriborsó liszt
Ennek az összetevőnek a legfontosabb tulajdonságai a jellegzetes íz és az igen finom szemcseátmérő. Szintén a madáreledeles bázis mixek fontos eleme. Bár beszerzése körülményes, ha mégis elérhető számunkra, akkor fűszeres bojli készítéséhez is kifejezetten ajánlott. Belső értékei miatt csodákra képes.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-30%
Fehérje 20-22%
Zsír 5%
Só és egyéb ásványi anyagok 3-4%
Szén-hidrát 50-54%
Szelídgesztenye liszt
Beszerzése nemcsak hazánkban körülményes, hanem más országokban is. Erre a leglogikusabb magyarázat, a gesztenyét (mint termést) körülölelő tüskékre vezethető vissza. Fehérje tartalma ugyan nem jelentős, viszont kiemelkedően jó kötőanyag, mivel gazdag keményítőkben. Emellett szén-hidrát tartalma is kiemelkedő.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-15%
Fehérje 5%
Zsír 3-4%
Só és egyéb ásványi anyagok 15%
Szén-hidrát 60-65%
Lóbab liszt
Első hallásra talán furcsának tűnik, de ez a liszt szén-hidrát és fehérje tartalma miatt számos országban igen elterjedt. Olaszországban esküsznek a Vitamelo + lóbab liszt kombinálására. Ezzel a párosítással a halak étvágyát rendkívüli módon meg lehet növelni!!!!!!
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 15-25%
Fehérje 25-30%
Zsír 3%
Só és egyéb ásványi anyagok 5%
Szén-hidrát 55-60%
|