Szárazanyagok a bojligyártásban 3.
|
A teljesség igénye nélkül, szeretnénk bemutatni néhány, a bojlikészítés során felhasználható, száraz összetevőt. Természetesen ezen anyagok egyike sem nélkülözhetetlen, ugyanakkor jelentős részük használata célszerű ahhoz, hogy egy remek minőségű alapmixet készíthessünk. Fontos megjegyezni, hogy nem létezik olyan bázismix, mely bármilyen körülmények között jelesre vizsgázna.
Mielőtt megpróbáljuk elkészíteni alapmixünket, fontos megismerni, illetve ismerni az alapvető összetevők paramétereit. A különböző lisztek nagyon változatos belső értékekkel bírnak, vagyis mások az erényeik. Természetes nem szükséges minden összetevő felhasználása, csak az a fontos, hogy a felhasználtak jól kiegészítsék egymást. Nem is olyan régen még én is azt vallottam, hogy minél több jó minőségű szárazanyagot tartalmaz alapmixünk, annál jobb lesz a bojlink. Nos, a tapasztalat viszont ezt a nézetet nem igazolta. A helyzet az, hogy az egyszerűség egyre több esetben bizonyított. Mivel igen sok anyagról van szó (közülük több, nem is szerezhető be hazánkban), több részben fogjuk bemutatni őket, illetve legfontosabb tulajdonságaikat.
Szójaliszt
Ez az értékes összetevő tulajdonképpen a nyers szójabab zsírban és olajban gazdag őrleménye. Kapható zsírtalanított formában is, melyet főképp 10 foknál alacsonyabb hőmérsékletű vizekben ajánlott használni (ennek oka az, hogy a hideg vízben a zsírok nem hagyják kiáramolni az aromákat). Kiváló tulajdonsága, hogy kiadja magából a természetes aromáit. Nincs még egy ehhez hasonló, ilyen belső értékekkel rendelkező szárazanyag. A húsos, illetve halas bojli készítéséhez elengedhetetlen, ugyanis remekül harmonizál ezekkel az ízekkel.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 15-25%
Fehérje 35-40%
Zsír 20-25%
Só és egyéb ásványi anyagok -
Szén-hidrát 20-25%
Szójafehérje Izolátum
Az utóbbi pár évben került az előtérbe ez az értékes összetevő. Tulajdonképpen nem más, mint egy a szójababból nyert, nyers fehérje bázis. A szójafehérje különleges tulajdonsága, hogy megakadályozza a pontyok elhízását. Rendkívül hamar épül be a halak izomzatába az értékes aminosavakkal együtt. Állaga miatt kifejezetten jól használható pop-up mixek elkészítéséhez.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 15%
Fehérje 90%
Zsír 0.5%
Só és egyéb ásványi anyagok -
Szén-hidrát 4-5%
Zabkorpa
Az értékes rostanyagok királynőjének is nevezhetjük. A gabonafélék őrlésének mellékterméke ez a szárazanyag. A rostoknak egyébként az emésztőrendszerben van komoly szerepük. Ez alatt, pl. a víz, a toxikus anyagok megkötését, és a gél képződés támogatását kell érteni. Egyszóval megkönnyíti és felgyorsítja a halak bélforgalmát, illetve ez által az anyagcserét. Emellett D, E vitaminokban és aminosavakban is gazdag. Túladagolása viszont veszélyes lehet, ezért mindenképpen tartsuk be az ajánlott mértéket.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10%
Fehérje 14%
Zsír 5%
Só és egyéb ásványi anyagok 3-4%
Szén-hidrát 25%
Aminok 20%
Madáreledel
Ez a név ugye általános, mert nagyon sokféle magot lehet találni a piacon. Felhasználása darálva, őrölve ajánlott, mivel így jobban eldolgozható a gyúrás folyamán. Lehet használni a magokat őrlés nélkül is, de akkor a teljes mixünknek a 10%-át se érje el a mennyisége. Ha ennél többet használunk, gyengítheti a golyók állagát, szerkezetét. Rendkívül gazdag szénhidrátokban és természetes aromákban.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 8-25%
Fehérje 10%
Zsír 10%
Só és egyéb ásványi anyagok 1%
Szén-hidrát 45-50%
Robin Red
Gyakorlatilag egy Keletről származó egyedi fűszerkeverék. Erősen fűszeres és zabkorpás jellegű íze van. Színe sötétvörös. Bármilyen keverékhez használható, de leginkább a madáreledeles mixünket erősítheti. Nagyon magas szén-hidrát tartalommal bír.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 5-15%
Fehérje 12%
Zsír 14%
Só és egyéb ásványi anyagok 6-8%
Szén-hidrát 55-60%
|