Szárazanyagok a bojligyártásban 2.
|
A teljesség igénye nélkül, szeretnénk bemutatni néhány, a bojlikészítés során felhasználható, száraz összetevőt. Természetesen ezen anyagok egyike sem nélkülözhetetlen, ugyanakkor jelentős részük használata célszerű ahhoz, hogy egy remek minőségű alapmixet készíthessünk. Fontos megjegyezni, hogy nem létezik olyan bázismix, mely bármilyen körülmények között jelesre vizsgázna.
Mielőtt megpróbáljuk elkészíteni alapmixünket, fontos megismerni, illetve ismerni az alapvető összetevők paramétereit. A különböző lisztek nagyon változatos belső értékekkel bírnak, vagyis mások az erényeik. Természetes nem szükséges minden összetevő felhasználása, csak az a fontos, hogy a felhasználtak jól kiegészítsék egymást. Nem is olyan régen még én is azt vallottam, hogy minél több jó minőségű szárazanyagot tartalmaz alapmixünk, annál jobb lesz a bojlink. Nos, a tapasztalat viszont ezt a nézetet nem igazolta. A helyzet az, hogy az egyszerűség egyre több esetben bizonyított. Mivel igen sok anyagról van szó (közülük több, nem is szerezhető be hazánkban), több részben fogjuk bemutatni őket, illetve legfontosabb tulajdonságaikat.
A cikk első része itt olvasható
Dara
Mind a kukorica, mind a búzadara igen elterjedt összetevő, ami köszönhető alacsony áruknak is. A kukoricadara és a búzadara szinte ugyanolyan belső értékekkel bír. Mindkettő tökéletes kötőanyag, és ami nem utolsó szempont, kiválóan emészthető alkotórésze lesz csalinknak. Figyeljünk arra, hogy ha valamilyen darát használunk, akkor tésztánk olajtartalmát kissé növeljük, mert elégg érdesedik tőlük a bojli (inkább a kukorica darára jellemző ez).
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 15-30%
Fehérje 11-13%
Zsír 0.5%
Só és egyéb ásványi anyagok 2-3%
Szén-hidrát 75-80%
Kukoricaliszt
Az egyik leginkább használt liszt, ami nem véletlen. Ízét kedvelik a halak, és remek szerkezetet biztosít tésztánknak, majd később bojlinknak is. Mixünk tökéletes összetevője, minden évszakban. Kitűnő választás, az év bármely szakaszában és komoly sikereket érhetünk el, ha gyümölcsös, vagy krémes bojlikat szeretnénk készíteni. Szén-hidrát tartalma figyelemre méltó.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-30%
Fehérje 8-9%
Zsír 2-3%
Só és egyéb ásványi anyagok 2-3%
Szén-hidrát 80-82%
Burgonyaliszt
Ez a liszt nagyon gazdag cukrokban és keményítőkben. Jó, ha tisztában vagyunk tulajdonságaival, hiszen ha pl. túladagoljuk mennyiségét, akkor csalijaink a szárítási fázisban, szinte biztos kirepedeznek. Ennek ellenére megfelelő mértékben javasolt felhasználása, mert ízét rendkívüli módon kedvelik, szeretett pontyaink.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 5-10%
Fehérje 8-10%
Zsír 2-3%
Só és egyéb ásványi anyagok 0.5-1%
Szén-hidrát 70-80%
Árpaliszt
Kimagasló kötőtulajdonsággal bíró, mégis kevésbé használt lisztfajta. Tésztánk is, de főleg csalink, rendkívüli tartást kap, ha mixünk bizonyos része tartalmazza ezt az összetevőt. A búzalisztet kiválóan helyettesíti ez a magas szén-hidrát és keményítő tartalommal rendelkező szárazanyag.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-25%
Fehérje 10-12%
Zsír 1-2%
Só és egyéb ásványi anyagok -
Szén-hidrát 75-80%
Rizsliszt
Ennek a szárazanyagnak a leginkább elismert tulajdonsága bojli állagának, szerkezetének javítása. Tökéletes keménységet és szerkezetet ad csalinknak. Használata olyan vízen célszerű, ahol sok a rák. Ezek a kis állatkák szinte képtelenek lesznek megcsócsálni bojlinkat, ha a maximális, 15 %-os adagolási arányt betartjuk. Valamely halliszttel párosítva remek bázismix készíthető.
Ajánlott mennyiség (a teljes mixre nézve): 10-15%
Fehérje 10-15%
Zsír 0.5%
Só és egyéb ásványi anyagok -
Szén-hidrát 75-80%
|