Szrazanyagok a bojligyrtsban 2.
|
A teljessg ignye nlkl, szeretnnk bemutatni nhny, a bojlikszts sorn felhasznlhat, szraz sszetevt. Termszetesen ezen anyagok egyike sem nlklzhetetlen, ugyanakkor jelents rszk hasznlata clszer ahhoz, hogy egy remek minsg alapmixet kszthessnk. Fontos megjegyezni, hogy nem ltezik olyan bzismix, mely brmilyen krlmnyek kztt jelesre vizsgzna.
Mieltt megprbljuk elkszteni alapmixnket, fontos megismerni, illetve ismerni az alapvet sszetevk paramtereit. A klnbz lisztek nagyon vltozatos bels rtkekkel brnak, vagyis msok az ernyeik. Termszetes nem szksges minden sszetev felhasznlsa, csak az a fontos, hogy a felhasznltak jl kiegsztsk egymst. Nem is olyan rgen mg n is azt vallottam, hogy minl tbb j minsg szrazanyagot tartalmaz alapmixnk, annl jobb lesz a bojlink. Nos, a tapasztalat viszont ezt a nzetet nem igazolta. A helyzet az, hogy az egyszersg egyre tbb esetben bizonytott. Mivel igen sok anyagrl van sz (kzlk tbb, nem is szerezhet be haznkban), tbb rszben fogjuk bemutatni ket, illetve legfontosabb tulajdonsgaikat.
A cikk els rsze itt olvashat
Dara
Mind a kukorica, mind a bzadara igen elterjedt sszetev, ami ksznhet alacsony ruknak is. A kukoricadara s a bzadara szinte ugyanolyan bels rtkekkel br. Mindkett tkletes ktanyag, s ami nem utols szempont, kivlan emszthet alkotrsze lesz csalinknak. Figyeljnk arra, hogy ha valamilyen dart hasznlunk, akkor tsztnk olajtartalmt kiss nveljk, mert elgg rdesedik tlk a bojli (inkbb a kukorica darra jellemz ez).
Ajnlott mennyisg (a teljes mixre nzve): 15-30%
Fehrje 11-13%
Zsr 0.5%
S s egyb svnyi anyagok 2-3%
Szn-hidrt 75-80%
Kukoricaliszt
Az egyik leginkbb hasznlt liszt, ami nem vletlen. zt kedvelik a halak, s remek szerkezetet biztost tsztnknak, majd ksbb bojlinknak is. Mixnk tkletes sszetevje, minden vszakban. Kitn vlaszts, az v brmely szakaszban s komoly sikereket rhetnk el, ha gymlcss, vagy krmes bojlikat szeretnnk kszteni. Szn-hidrt tartalma figyelemre mlt.
Ajnlott mennyisg (a teljes mixre nzve): 10-30%
Fehrje 8-9%
Zsr 2-3%
S s egyb svnyi anyagok 2-3%
Szn-hidrt 80-82%
Burgonyaliszt
Ez a liszt nagyon gazdag cukrokban s kemnytkben. J, ha tisztban vagyunk tulajdonsgaival, hiszen ha pl. tladagoljuk mennyisgt, akkor csalijaink a szrtsi fzisban, szinte biztos kirepedeznek. Ennek ellenre megfelel mrtkben javasolt felhasznlsa, mert zt rendkvli mdon kedvelik, szeretett pontyaink.
Ajnlott mennyisg (a teljes mixre nzve): 5-10%
Fehrje 8-10%
Zsr 2-3%
S s egyb svnyi anyagok 0.5-1%
Szn-hidrt 70-80%
rpaliszt
Kimagasl kttulajdonsggal br, mgis kevsb hasznlt lisztfajta. Tsztnk is, de fleg csalink, rendkvli tartst kap, ha mixnk bizonyos rsze tartalmazza ezt az sszetevt. A bzalisztet kivlan helyettesti ez a magas szn-hidrt s kemnyt tartalommal rendelkez szrazanyag.
Ajnlott mennyisg (a teljes mixre nzve): 10-25%
Fehrje 10-12%
Zsr 1-2%
S s egyb svnyi anyagok -
Szn-hidrt 75-80%
Rizsliszt
Ennek a szrazanyagnak a leginkbb elismert tulajdonsga bojli llagnak, szerkezetnek javtsa. Tkletes kemnysget s szerkezetet ad csalinknak. Hasznlata olyan vzen clszer, ahol sok a rk. Ezek a kis llatkk szinte kptelenek lesznek megcscslni bojlinkat, ha a maximlis, 15 %-os adagolsi arnyt betartjuk. Valamely halliszttel prostva remek bzismix kszthet.
Ajnlott mennyisg (a teljes mixre nzve): 10-15%
Fehrje 10-15%
Zsr 0.5%
S s egyb svnyi anyagok -
Szn-hidrt 75-80%
|