Ksztsnk csali-kukorict otthon!
1. rsz. A legegyszerbb, s taln a legnagyszerbb: natr plinks kukorica
Ha a hatvanas, hetvenes vek boldog horgszembere az ltala kifogott aranyhaltl azt kvnn, hogy szeretne a jv, pldul 2006-os esztend csoda-csalijaibl egy horgszboltnyit a garzsa polcaira, azt hiszem, nagyon megbnn ezt a kvnsgt. Hiszen ma mr alig tudunk kiigazodni, olyan nagy a knlat. s azt is termszetesnek vehetjk, hogy a j termkeknl mr csak jobbak vannak, s ennl mg jobbak kszlnek. A rengeteg kivl csali ott van a boltok polcain, neknk csak rte kell nylnunk, s amint markunkba szortjuk vlasztottunkat, szinte mr a vele megfogott halat rezznk kezeinkben… De a pnztr fel haladva elfog minket a ktsg. Tekintetnk vissza-visszarebben a csalik, aromk polcaira. lmlkodva hallgattuk a polcok eltt sszetevkrl, illatokrl beszlget horgszokat, akik maguk ksztik a csalikat, a bojlikat. Esznkbe jut, hogy j a gyri csalival eredmnyt elrni, de mg jobb lenne valami mssal, valami olyannal halat fogni, amit mi ksztnk el… Ami a mi keznk munkjt, a mi tallkonysgunkat dicsri.
Mire idig jutunk, odarnk a pnztrhoz. Elbizonytalanodunk. Keznk ttovn nyjtja az egybknt roppant csinos elad hlgy fel szerzemnynket. De mr nem vagyunk abban biztosak, hogy a grnlandi tudsok pllott zoknibl kinyert lbszag-eszencijval kezelt, ultrafogs kukoricjt szeretnnk hasznlni kvetkez horgszatunk alkalmval.
s az j elhatrozs megszletett: most valami mst szeretnnk. Valami egyedit. Valami vilgmegvltt. Valami olyat, amit ms mg taln soha nem prblt. Taln valami olyat – jaj, istenem, vgiggondolni, kimondani is alig merjk, oly csodsan hangzik, olyan tvlatokat nyit elttnk – alkotunk, amit szeretni fognak a halak!
|
lmainkban mr rishalakat babusgatunk, fotzunk s engednk vissza ltet elembe… (a kp fikci)
|
Kilpnk a sorbl, s hatrozott lptekkel megindulunk vissza az aromkat knl polcok irnyba, s a grnlandi csodacuccot hanyag csuklmozdulattal cssztatjuk vissza a helyre...
|
Csods fogsaink risi sikert aratnak a gyengbb nem kpviseli krben… (a kp fikci)
|
Szerencsre, mire visszarnk, mg ott vannak a bojlis sporttrsak. Jttnket alig veszik szre, olyan elmlylten beszlgetnek a bojlik alkotelemeirl, sszetevirl. Majd tz percig nem is merjk megszltani ket, hisz szentsgtrsnek rezzk megzavarni msok beszlgetst. De a polcokon lv mindenfle fura anyag tanulmnyozgatsa kzben igyeksznk minden szt meghallani, hiszen lehet, hogy ez visz minket is kzelebb a hn htott csodacsalihoz. De minl tbbet hallunk a beszlgetsbl, annl kevesebbet rtnk belle. Rjvnk arra, hogy a bojlikszts nem egyszer dolog… Azonban csggedsre nem jut idnk, mert tekintetnk megakad egy kis tgelyen. Ebben bojliszemek vannak valami meghatrozhatatlan llag „lttyben”. Ez elindt egy logikus , egyszernek tn gondolatfolyamot: Mi lenne akkor, ha nem bojliszemek, hanem valami ms kerlne hasonl aroms lttybe? Hiszen nagyapink is beztattk a csalizsra sznt kukorict. Csak az egy emberi fogyasztsra sznt folyadk volt. tlapozgatva fejnkben lv emlkeinket feldereng valami, hogy mintha a rekordlistn is olvastunk volna valamifle plinks kukoricrl. Illetve a vele fogott emberes mret, mr-mr mesbe ill mrettel megldott halakrl.
|
Egy korty neknk, egy a halaknak
|
Idig jutunk gondolatainkban, amikor a bojli alapanyagokrl beszlget kollgk egyike felnk fordul, s megkrdezi, segthet-e valamiben. Kiderl, hogy elad az zletben, s a bojlis horgszokat segti tancsokkal. Ez a szakterlete. Flve tesszk fel krdsnket, hiszen nem BOJLIT – igen, gy nagybetvel! – akarunk gyrtani, csak olyan aromkat keresnk, amivel csalinak sznt kukoricnkat zesthetnnk. Prblunk prhuzamot keresni, hogy ami kedvelt aroma bojliban, ugyanaz taln kedvelt lehet kukoricban is. Mr tudjuk, mit akarunk. Tudjuk, milyen irnyban szeretnnk elindulni. Ekkor mr zsigereinkben rezzk, j utak, j tvlatok nylnak meg elttnk.
Vegyk sorra lehetsgeinket! A lista tvolrl sem teljes, de kiindulpontknt szolglhat minden olyan horgsznak, aki rez magban annyi tallkonysgot, s van annyira kreatv, hogy megprblkozzon csalijnak otthoni elksztsvel.
Higgytek el, nem rdngssg!
Kezdjk a legegyszerbb kukorica zestssel!
Sokan hallottak a plinks kukoricrl. Ksztse roppant egyszer. Ezt sem fzni, sem klnleges kezelsi eljrsoknak alvetni nem kell, s tbbfle kukorica is tkletes alapanyagknt szolglhat.
Megfelel neknk a szraz kukorica is
|
|
Kedvencem a konzerv s az veges…
|
|
…csak egszsgesek s kemnyek legyenek a kukoricaszemek!
|
A legelterjedtebb, legegyszerbb megolds norml, szraz, takarmnykukorict vagy mezei konzervkukorict beztatni plinkba. Mirelit kukoricval viszont kr prblkozni, mivel a felolvadst kveten tl puhv vlik.
De joggal jn a krds. Melyik a jobb? A szraz, ami kemny, vagy a konzerv, ami puhbb? Szerintem mindkettnek vannak elnyei s htrnyai. A puha kukorict szvesebben veszi fel a ponty, amur, de az aprnpsg is hamarabb begyri. A szraz tartsabb a horgon, de nem mindig kell a halaknak. Bevallom, n jobban kedvelem a puha kukorict. Mindig azt tzm elszr a horgomra. De van kzkzelben a kemny vltozatokbl is.
Minden hztartsban tucatjval vannak lgmentesen zrhat befttes vegek s kisebb-nagyobb manyag dobozkk. gyelni kell arra, hogy zestett kukoricinkat mindenflekppen lgmentesen zrd ednykben, dobozban tartsuk. Ez egy nagyon fontos szably, minden zestsnl, kotyvasztsnl be kell tartani. Mivel az alkohol kivl tartst szer, nem szabad hagyni, hogy elprologjon. Tlsgosan felhgtani sem szabad, mert akkor hiba dolgozunk: kukoricnk pr napon bell berohad. Egybknt tnkremegy akkor is, ha nem zrdik lgmentesen a tartedny, s ezt etetanyag szemcsk vletlen belepotyogtatsa is kivlthatja.
Vegyk sorra teendinket:
- A trolsra sznt ednyt alaposan ki kell mosni, majd kiblteni. Ez utn hagyni kell, hogy teljesen kiszradjon.
- A szraz kukorict t kell vlogatni: csak az egsz szemeket tartsuk meg, s minden szennyezdst dobjunk flre. Az veges s a konzervkukorict t kell szrni, levt lenteni. Ezeket is rdemes tvlogatni, hogy trmelkek, magdarabok ne kerljenek az p szemek kzz.
- A kukoricaszemeket rakjuk be a nekik sznt ednykbe, majd ntsk fel plinkval. Arra nagyon figyeljnk, hogy a kukoricaszemeket gy lepje el a plinka, hogy a magok felett legalbb 1-2 centire legyen a folyadk szintje.
- Zrjuk le s cmkzzk fel az ednyt. A trolsra nincs semmi klnleges extra kvnalom, mert a mikrn, a fagyasztn s a gztzhelyen kvl brhol trolhatjuk csodakukoricnkat
|
Idelis esetben ezt ltjuk munknk vgn
|
Ha jl vgeztk dolgunkat, akkor kukoricnkat sok-sok hnapon, st akr veken keresztl hasznlhatjuk horgszataink sorn. Ugyanis mg egy-kt v utn sem kezd el bomlani, rohadni, illetve nem puhul tovbb a konzervkukorica sem.
Milyen plinkt hasznljunk a plinks kukoricnk ksztsre? Ez az a krds, amire mindenki mst fog vlaszolni. Hiszen ha valaki egyszer mr ksztett plinks kukorict, s azzal halat is fogott, az meg lesz gyzdve arrl, hogy birtokban van a legfogsabb s vilgon ltez legjobb recept. Szerintem a legjobbak a hzi plinkk. Van, hogy boltit tudok csak felhasznlni kukoricmhoz, de meggyzdsem az, hogy nem csak nlunk, hanem a halaknl is a hzi plinkk a kedvencek.
|
Igazi, hzi kszts eperplinka. Minden cseppje kincs!
|
Mivel sokfle plinka ltezik kishaznkban, ezek vegytsvel is rdemes ksrletezgetni, s az gy ksztett kevert plinkkkal felnttt kukorickkal is prblkozhatunk. Ha jobban belegondolunk, mr egy szokvnyos vegyes gymlcss hzi plinkval elksztett csali is elg lehet ahhoz, hogy sikerlmnyben legyen rsznk a vzparton.
|
Az eperplinks kukorica mell beztattam pr epres Richworth bojlit
|
Azt azonban ne gondoljuk, hogy kizrlag kukorict lehet plinkba ztatni! Akr bojlit, technopufit, tigrismogyort is rakhatunk plinkba. St, igazndibl ebben is csak a fantzink az, ami hatrt szabhat neknk.
Egy dologgal mg ads vagyok. Ill lenne magyarzatot tallni arra, mirt is sikeres csali a plinks kukorica. Tnyleg! Vajon mirt? Mirt fogs a plinks csali? Vizeink nem arrl hresek, hogy plinka-forrsok trnnek fel bennk…
Vlemnyem szerint kt, egymstl fggetlen oka lehet ennek. Az els roppant przai. A vizek partjn lv fkrl belepottyan mindenfle erjedt gymlcs. Ez a kzelben l halaknak termszetes tpllkot jelent. Ez annak ellenre igaz, hogy ltalnossgban elmondhat: az llatok nem vonzdnak az alkoholhoz. Az alkoholos erjeds azonban sok, a halak szmra is rtkes tpanyagot tr fel, amik a „csak” rett gymlcsbl mg hinyoznak. Emiatt az erjedt gymlcsk tpllk szempontjbl felrtkeldhetnek. A msodik lehetsg egy kicsit ms irnybl kzelti meg a krdst. Mint tudjuk, az alkohol olyan anyagokat is old, amelyek vzben nem, vagy a csak alig olddnak. Ugyanakkor az alkohol maga jl olddik vzben. E ketts jellegnek ksznheten az alkoholos ztatssal olyan zanyagokat is bevihetnk egy csaliba, amit vizes oldattal nem sikerlne. Ez az aroma ksbb, az alkohollal titatott s vzbe kerlt csalibl ppen az alkohol vzben val j oldhatsga miatt sokkal jobban, gyorsabban jelenik meg a csali kzelben, mintha olajos tartalm anyagban ztattuk volna a csalit. Utbbiak ugyan a csali fellett sokig illatosan tartjk, tvcsali-hatsuk viszont jval gyengbb. Teht az alkoholos aromval kezelt csalik illata a fenkkzeli ramlatoknak ksznheten pontos irnyjelzknt vezeti a halakat a horogig.
|
A keszegek is hajlamosak alkoholizlni, nemcsak ktajts szekrny mret trsaik
|
A kvetkez rszekben megmutatok j pr olyan alkoholos s olajos bzis aromt, amit bojlisok s finomszerelkes horgszok hasznlnak bojli, illetve etetanyag aromstsra, zestsre. Ezek tbbsge kivlan alkalmas klnleges illat kukorica ksztsre is.
|
Minden hztartsban sok olyan alkoholos finomsg van, ami alkalmas lehet a kukorica zestsre
|
|